Schijnzelfstandigheid: Hoe de risico’s in te perken

Steeds meer bedrijven maken zich zorgen over schijnzelfstandigheid bij het inhuren van zzp’ers. Begrijpelijk, want als een zzp’er feitelijk als werknemer opereert, kan de Belastingdienst dit als een verkapt dienstverband beschouwen. Dit brengt mogelijk aanzienlijke financiële risico’s met zich mee. Gelukkig biedt samenwerking met ons de nodige zekerheid om deze risico’s te minimaliseren.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer een zzp’er in de praktijk meer als werknemer functioneert. Denk aan situaties waarin de zzp’er hoofdzakelijk voor jouw bedrijf werkt, geen eigen tarieven bepaalt of strikt volgens jouw planning werkt. Klinkt dit bekend? Dan kan dit problemen opleveren bij een controle van de Belastingdienst.

De oplossing: samenwerken met AAme

Wij bieden heldere contracten en zorgen ervoor dat de samenwerking volledig voldoet aan de voorwaarden van een zzp-constructie. Hierdoor voorkom je onverwachte complicaties achteraf.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2025 intensiveert de Belastingdienst de controles op de zelfstandigheid van zzp’ers. Dit betekent dat bedrijven extra alert moeten zijn bij het inzetten van zzp’ers. Met onze expertise zorgen we ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving, waardoor de risico’s tot een minimum worden beperkt.

Risico’s van schijnzelfstandigheid

Indien de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, kan dit zowel fiscale als arbeidsrechtelijke gevolgen hebben:

  1. Fiscale gevolgen: U bent verplicht loonbelasting en sociale premies met terugwerkende kracht af te dragen, wat kan resulteren in naheffingen, boetes en rente.
  2. Arbeidsrechtelijke gevolgen: U moet voldoen aan arbeidsrechtelijke verplichtingen, zoals doorbetaling bij ziekte, recht op vakantiedagen, en ontslagbescherming voor de zzp’er.
  3. Inkomstenbelasting zzp’er: Wanneer een zzp’er als werknemer wordt beschouwd, valt het inkomen onder “loon uit dienstbetrekking” in plaats van “winst uit onderneming.” Dit betekent dat de zzp’er geen gebruik kan maken van ondernemersfaciliteiten zoals de investeringsaftrek, ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Kosten die anders aftrekbaar zouden zijn bij winst uit onderneming, zijn in dit geval ook niet aftrekbaar. In uitzonderlijke situaties kan loon worden opgenomen in de winst uit onderneming, maar dat vereist een nauwe samenhang tussen de werkzaamheden en de dominantie van de onderneming over het dienstverband.
  4. Gevolgen voor de omzetbelasting (btw): Ook op het gebied van omzetbelasting kan een verkapt dienstverband gevolgen hebben. Als een zzp’er btw in rekening heeft gebracht terwijl er sprake is van een dienstbetrekking, blijft de btw verschuldigd. Dit geldt zelfs als deze onterecht is berekend. De situatie wordt nog complexer als platforms betrokken zijn bij de werkrelatie, waar specifieke regels kunnen gelden.

Wees alert!

Vanaf 1 januari 2025 intensiveert de Belastingdienst de controles op de zelfstandigheid van zzp’ers. 
Zorg ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving!

Beoordeling door de Belastingdienst

De Belastingdienst kijkt naar drie criteria om te beoordelen of er sprake is van een dienstverband:

  1. Gezagsverhouding: Ontvangt de zzp’er instructies en aansturing zoals een werknemer?
  2. Persoonlijke arbeid: Is de zzp’er verplicht het werk zelf te verrichten?
  3. Vergoeding: Ontvangt de zzp’er een vergoeding vergelijkbaar met een werknemer?

Indien aan deze criteria wordt voldaan, wordt de zzp’er beschouwd als werknemer.

Hoe wij schijnzelfstandigheid voorkomen:
7 stappen

  1. In kaart brengen: We maken een overzicht van alle personen die via een opdracht werkzaam zijn binnen jouw organisatie.
  2. Contractcontrole: Wij controleren de contracten en zorgen ervoor dat deze aansluiten op de zzp-constructie en de actuele regelgeving.
  3. Functieanalyse: We beoordelen of het werk tijdelijk en projectmatig is, en of de zzp’er zelfstandig opereert met eigen verzekeringen.
  4. Tariefbeoordeling: We zorgen ervoor dat de tarieven marktconform en passend voor zelfstandigen zijn.
  5. Aansturingscontrole: Hoe minder directe aansturing, hoe beter de zzp-constructie standhoudt.
  6. Ondernemerschapstoets: We vragen altijd een KVK-uittreksel en de polis van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering op.
  7. Doorvoeren van aanpassingen: Zijn er verbeterpunten? Dan zorgen wij direct voor aanpassingen in contracten en werkafspraken.

Wat betekent dit concreet voor jou?

Door samen te werken met AAme waarborg je dat zzp’ers daadwerkelijk als zelfstandigen werken en dat jouw bedrijf volledig voldoet aan de regelgeving. Wij nemen de juridische toetsing voor onze rekening en zorgen ervoor dat de overeenkomsten volledig in lijn zijn met de huidige wetgeving. Zo kun jij je richten op het runnen van je bedrijf, zonder zorgen over onverwachte kosten of boetes.

We bieden deze complete service voor een uurtarief exclusief btw.

Wij staan voor je klaar!

Wil je weten hoe je zzp’ers zonder risico’s optimaal kunt inzetten? Neem dan contact met ons op. Wij begeleiden je graag door het gehele proces en zorgen ervoor dat alles goed geregeld is, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw bedrijfsactiviteiten.

Daarnaast brengen wij je graag ook op de hoogte van onze andere AAmezing diensten: accountancy, Belastingadvies, Payroll en Legal.  

Vragen? Aarzel niet om contact op te nemen!


Lees ook Belastingdienst start handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025: bereid je voor!

Winkelwagen
Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven